SUBJECT:

FROM:

DATE:

Citv of San Antonio

ADDENDUM 1

Request for Competitive Sealed Proposal for Land Development, Permit, Inspection &
Compliance Software, (RFCSP 14-039, 6100004961), Scheduled to Open: November 21, 2014;
Date of Issue: September 16,2014

Paul J. Calapa
Procurement Administrator

October 14, 2014

THIS NOTICE SHALL SERVE AS ADDENDUM NO. I - TO THE ABOVE REFERENCED REQUEST

FOR COMPETITIVE SEALED PROPOSALS

QUESTIONS SUBMITTED IN ACCORDANCE WITH SECTION 011, RESTRICTIONS ON

COMMUNICATIONS:

Question 1:

Response:

When reviewing the bid documents, we found the word “hosted” in the following areas of the
Published RFCSP bid document and nowhere ¢lse in any of the other bid documents:

a. Section 4.3.2 - “The proposed future state solution will be hosted and managed in the City’s
data center.” '

b. Section 4.7 and Attachment A - “The City of San Antonio is seeking proposals for a City
hosted solution that is based on a highly configurable COTS product that reduces dependence on
IT system administrators to support changes to the system.”

Please clarify how the City is using the word “hosted” in the above two statements? Does the
City have a preference for a hosted, on-premise solution? Is the City open to a cloud-based
Software as a Service (SaaS) vendor-hosted solution that cannot be hosted in the City's facilities?
How will both cloud and on-premise solutions be graded and evaluated against the other?

The City’s specification states that the infrastructure that supports the system(s) will be physically
located on the City’s premise and will be managed by the City’s Information Technology
Services Department. Responses that include contrary specifications will be evaluated and scored
accordingly.
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Question 2:

Response:

Question 3:

Response:

Question 4:

Response:

Question 5:

Response:

Question 6:

Response:

Question 7:

Support service levels are generally defined by the service provider and based on the level of
support purchased by the customer. Please clarify if the support service levels are negotiable
based on the service provider chosen?

The support service levels are negotiable; however, note that your solution must be capable of
supporting the service levels represented in the Technical Requirements, Attachment H (G189-
G207). Proposals for support service levels will be evaluated as a component of the proposed
plan.

Did the City use any respondent(s) to help develop the RFCSP? If so, will the City please share
the name of the respondent(s)?

Yes, the City of San Antonio is working with Gartner.

Does the City have a budget allocated for this project? If so, will the City provide the dollar
amount?

* The City would prefer to take a collaborative approach with the selected Respondent to develop a

definitive and comprehensive plan that meets the City’s requirements. The City prefers a
breakdown of all components listed and a breakdown of optional items (as requested in
Attachment F) that would optimize the scope/proposed plan.

Did the City evaluate solutions that could meet its requirements through respondent
demonstrations leading up to the RFCSP release? If so, what types and names of solutions and
respondents were evaluated (vendor-hosted and on-premise)?

The City did not have any formal respondent demonstrations during the time period leading up to
the RFCSP release. :

On page 62 of the Published RFCSP document Section 008 Proposal Requirements, it states "...If
Respondent is proposing as a team or joint venture, provide the same information for each
member of the team or joint venture." Please clarify what is meant by "the same information?"

This statement in Section 008 of the RFCSP refers to various attachments in which the
Respondent is expected to provide general information regarding the proposing organization,
such as Attachment B, Attachment C, Attachment D, Attachment I, Financial Information and
Signature Page as well as other areas of the proposal where general business/organization
information is required. In other words, if a prime respondent is proposing a partnership or joint
venture with another firm, the City requires that all partners submit all the same Attachments by
the team or joint venture partners.

Regarding Attachment I - Signature Page, it specifies that "the Respondent, and co-respondent, if
any, must complete City's Certified Respondent Registration (CVR) Form prior to the due date
for submission of proposals,” and lists a website where this form can be accessed yet the form
cannot be found directly. Will the City please provide the actual CVR Form to a direct link to
download?
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Response:

Question 8:

Response:

Question 9:

Response:

Question 10:

Response:

Question 11:

Response:

Question 12:

Respondent, and co-respondent, if any, must complete City’s Certified Respondent Online
Registration (CVR) Form prior to the due date for submission of proposals. The CVR Form is
only available online and may be accessed at: http://www.sanantonio.gov/purchasing/

or the direct link at: http://www.sanantonio.gov/purchasing/saeps.aspx

After review of Section 4.7 and Attachment A, we found that the RFCSP does not provide a
definition or expectations of the term, “City Hosted Solution,” and in order to reduce dependence
on IT system administrators to support changes to the system and other immediate support needs,
would the City of San Antonio consider a vendor hosted highly configurable COTS solution or is
a vendor hosted solution not being considered?

The City’s specification states that the infrastructure that supports the system(s) will be physically
located on the City’s premise and will be managed by the City’s Information Technology
Services Department. Responses that include contrary specifications will be evaluated and scored
accordingly.

After review of the Section 010, Escrow Requirement, the RFCSP does not clearly define
requirements or attributes of an agreeable third party. Can you please provide those requirements
or attributes?

The respondent’s proposed escrow service will be evaluated as part of the proposed plan.

Section 009, Changes to RFCSP does not provide any time guidelines in the event that the
RFCSP is changed after a proposal has been accepted by the COSA. In this event is the
previously accepted proposal deemed unacceptable and if so will the timeline and notifications
outlined in section 4.7.4.12 P60 of V1.pdf be enacted?

No, Section 009, Changes to RFCSP explains that changes to the RFCSP, only applies to changes
made during the solicitation period. It is the responsibility of the Respondent to ensure the
response addresses changes made to the RFCSP during this period. The City will assume that all
proposals received are based on the final version of the RFCSP as it exists on the day proposals
are due. Section 4.7.4.12 only applies to the awarded Respondents and it only applies to the
deliverables of the resulting agreement. '

The RFCSP does not provide definition or expectations of the formatting of the requested
attachments, for example, Attachments are restricted from editing or changing document format,
are they required to meet the same guidelines outlined for the “proposal”?

The formatting requirements in Section 010 do not apply to the Attachments. Attachments F, G
and H can be completed in their native format (Excel), printed and tabulated accordingly.

Attachments are not formatted in a way that will allow them to properly be included in the printed
proposals as requested in Section 008 Proposal Requirements.
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Response:

Question 13:

Response:

Question 14:

Response:

Question 15:

Response:

Question 16:

Response:

Question 17:

Response:

Question 18:

Response:

Question 19:

Response:

Question 20:

The formatting requirements in Section 008 are to provide guidance and structure in your
Response. The formatting requirements in Section 010 do not apply to the Attachments.
Attachments F, G and H can be completed in their native format (Excel), printed and tabulated
accordingly.

In regards to data migration, since it is necessary to migrate historical records, what volume of
records is expected?

The actual volume of records that will be migrated into the new solution has not yet been
determined.

Do any of the existing systems to be integrated with the new system have non standard or
proprietary integration methods?

All integrations are standards-based. The City expects system integration to be a collaborative
effort with the City's programmers taking the lead on the legacy systems and the respondent
taking the lead on the new system(s).

Is English the only language required for user interface?

The City does not have a requirement for supporting languages other than English at this time.
However, the City may be interested in supporting other languages in the future. Respondents are
encouraged to describe any language localization capabilities that may be available at no cost to
the City with your proposed solution. However, if there 1s an addifional cost for this option, do
not include this cost in the pricing schedule. Please list the cost separately in the proposed plan as
an optional feature.

Is supplying Mobile PDA’s and Tablets included in contract?

No, mobile devices and tablets are not part of this RFCSP.

1s there a concurrent schema of users for the use of the software? (i.e. anticipated ratio of internal

vs. external users of the system).

No. However, City expects to have more external users (customers) using the system vs. City
staff.

What is the expected level of functional support service? (i.e. English, 8x5, English 24x7, etc.)
The expected level of functional support includes English and 8x5.

What is the expected level of technical support service? (i.e. English, 8x5, English 24x7, etc.)
The expected level of technical support includes English 24x7.

As it related to the Project Management Team, is it necessary to have a local project team?
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Response:

Question 21:

Response:

Question 22:

Response:

Question 23:

Response:

Question 24:

Response:

Question 25:

Response:

Question 26:

Response:

A project of this scope and scale would benefit from a project team working locally with the City
of San Antonio. Responses that include altemative project staffing proposals will be evaluated
and scored accordingly.

Should our response include the cost of telecommunications and VPN infrastructure?

All hardware and infrastructure costs should not be included in the pricing proposal. However,
all required hardware and infrastructure requirements necessary to support the proposed solution
needs to be clearly defined in the proposal response.

Is it acceptable to include travel, allowance and accommodation costs for our personnel in our
Proposal?

All proposed costs shall be inclusive of all Respondent’s costs including, but not limited to,
staffing, administrative overhead, travel, lodging, and any other expenses that may be incurred by
the Respondent. The City of San Antonio will not separately reimburse the Respondent for any
expenses beyond what the Respondent includes in theif pricing proposal. This same verbiage has
been included in the RFCSP as well as the Price Schedule.

As it relates to the required training, is general material for training provided by COSA?

The term “general material” is not descriptive enough to provide an objective response. The City
of San Antonio will provide training rooms. .

As it relates to the required training, is it acceptable to give remote training using WebEx or
similar (WebEx connection would be provided by Respondent)? If so, what percentage is
acceptable?

No, all training to be performed in person.

Can we receive a version of Attachment’s G, H with the cells unlocked so we can insert our
responses directly into the spreadsheet?

All applicable cells for both attachments are enabled for editing; however, the respondent must
“enable edits” in the workbook. There is one tab (GIS) on the Technical Requirements matrix
where the black dividing Jines are not editable, but it is not material and will not affect the
respondents’ ability to provide comments on the required line items.

The space to address questions in the Experience, Background, Qualifications Section in
Attachment B is too small. Can the answers be provided in a separate document and this
document be referenced in Attachment B?

Yes, responding to the Experience, Background and Qualifications questions in a separate
document is acceptable, as long as this section is referenced as Attachment B in your proposal
Tesponse.
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Question 27:

Response:

Could a respondent be mentioned in more than one response or be part than more than one
consortium?

The RFCSP does not preclude a respondent from working with multiple Prime Respondents
and/or serve in a Prime Respondent capacity as long as the proposed solution addresses the
business needs, objectives, and requirements as described in the RECSP.

QUESTIONS SUBMITTED IN ACCORDAN CE WITH SECTION 007, PRE-SUBMITTAL

. CONFERENCE:

On October 3; 2014, the City of San Antonio hosted a Pre-Submittal Conference to provide information and
clarification for the Land Development, Permit, Inspection & Compliance Software RFCSP. Below is a list of
questions that were asked at the pre-submittal conference. The City’s official response to questions asked is as

~ follows:

Question 28:

Response:

Question 29:

Response:

Question 30:

Response:

Question 31:

Response:

Question 32:

Response:

Question 33:

Can respondent submit questions on a rolling basis and will they be answered by COSA on a
rolling basis?

Yes, the City will work on the answers as the questions are submitted and answers become
available. In other words, you are not limited to the number of times you submit your questions,
as long as you submit them prior to the deadline of October 20, 2014 at 2:00 pm. Our goal is to
providé you responses as soon they are available.

How will we be notified that an Addendum is posted?

Addendums will be posted in the Centralized Respondent Registration System (CVR) or you can -
email William Flint at William.Hint@sanantonio.gov for a copy.

I understood that if there is a change to the RFCSP we won’t be able to see the previous version?

Yés, that is correct. Only the most current version of the RFCSP will be posted; however, all
changes will be clearly summarized in the addendum. '

If there is a delay in receiving the responses to the questions can we voice our concerns about a
deadline extension after the question deadline?

It is the intent of the City to allow potential respondents time needed to submit a high quality,
comprehensive proposal and will consider allotting respondents additional time based on the
nature and justification of such request.

Will the list of respondents attending be posted?

Yes. The list of attendees is attached to this Addendum.

Will CD’s be the only electronic format accepted?
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Response: Yes. The CD must include an Adobe PDF version of the entire proposal and a softcopy of the
completed Excel workbooks for Functional, Technical, and Pricing Attachments in its native
- Excel file format.

Question 34: How will we know if the RCSP 1s the final version?

Response: All versions are identified by the version of the document posted, i.e. version 1, version 2, etc. In
other words, the last version is not designated as “final version.”

Document Change Notation 1: On Page 65 of the RFCSP language has been added to address
Travel and Related Expenses as indicated in highlighted blue
within RFCSP 6100004961 v2.

Document Change Notation 2: On Pages 63, 64, and 130 of the RFCSP language has been added
to address submission requirements as indicated in

highlighted blue within RFCSP 610004961 v2.

{p&ul Jf Calapa
Proc ent Administrator

Finanée Department — Purchasing Division
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RFCSP 14-039, 6100004961, Land Development, Permit, Inspection & Compliance Software,

Pre-Submittal Conference
Vendor Name
WebEx Attendees
3Dl
Claudepte Mayfield Consulting
Infotech & Consulting Inc
Federal IT Consulting
Davenport Group
Computronics
Computronics
My permit Now/SC Planning and Dev. Commision
Henley Payne Technology & Science Corporation
Sistema Technologies
CSDC Systems

Onsite Attendees
Indra

Deloitte

Tyler Technologies
Oracle

Oracle

Oracle

Oracle

Oracle

Monad Solutions
ESRI

Accela

Smart Cycle

Sistema Technologies
Sistema Technologies
Perficient

Point of Contact

Carlos Culebro
Susan and Jennifer
Jason Huang

Mike F

Fred Mutter
Melinda Dieter
Dean Sargent
Ryan Hutchinson Ted Jenkins, Luke Spencer, Todd Anthony
Valencia Hicks
Mario Ramirez
Marco

Steve Stillman
Bryan Cloar
Craig Dixon

Roy Bowen
Jerry Adams
Chris Lim

Jill Djordjevic
Larry Huck
William Pessoa
Veronica Schindler
Drew Arnold
Keith Beastrom
John Lujan

Joe Valle

Mark Remington



	List of Pre-Submital Attendees.pdf
	Sheet1




